Google Apps (e-mail) labels beheren

Wat zijn labels in Gmail

Labels zijn eigenlijk stickers die je kunt toewijzen aan een e-mail. Dit kan vooraf, maar ook achteraf. Met deze labels kun je eigenlijk afzonderlijke postvakjes aanleggen, precies zoals jij dat wilt hebben. Het grote voordeel is dat je e-mails zo per onderwerp of per te nemen actie kunt groeperen. Een ander voordeel is dat je een gelabelde e-mail kunt archiveren en hem toch heel makkelijk kunt terugvinden.

Hoe werkt dat, labels in Gmail

Zoals gezegd, je kunt labels in Gmail vooraf toekennen, maar ook achteraf. Achteraf toekennen is eenvoudig. Als je een lijst met labels hebt aangemaakt, kun je het gewenste label eenvoudig in een e-mail slepen. Voor het vooraf toekennen van labels aan e-mails moet je niet alleen een label aanmaken, maar ook een filter. Dit doe je door in Gmail op het tandwieltje (rechtsboven in het scherm) te klikken en te kiezen voor instellingen en vervolgens voor filters.

Ik zal mijn eien mailbox als voorbeeld gebruiken. Ik heb een label “wachtwoord’ aangemaakt en wil dat e-mails over wachtwoorden direct in dit postvakje terecht komen en mijn inbox overslaan. Het filter dat ik daarvoor heb aangemaakt ziet er zo uit:

Google Apps Mail Labels

Op deze manier heb ik een heel aantal labels in Gmail, die ik met behulp van filters mijn Postvak in laat ‘opruimen’, heel overzichtelijk. Kortom, ik ben absoluut fan van de labels in Gmail en raad je van harte aan er eens wat mee te experimenteren.

Een lege inbox volgens Google

Google zelf heeft uiteraard ook ideeën over hoe je goed met de labels in Gmail kunt omgaan en zo je inbox zo leeg mogelijk kunt houden. Ik geef toe, zo’n maagdelijke inbox ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Voor mij persoonlijk is dit echter net iets te maagdelijk, ik houd graag wat dingen ‘in het zicht’. In onderstaande video wordt helder uitgelegd hoe je je inbox echt extreem opgeruimd kunt houden, raak gerust geïnspireerd!