Windows 10 taakbeheer kan continu schijfgebruik van 100% aangeven

Symptomen


Windows 10 taakbeheer geeft aan dat de schijf continu 100 % wordt gebruikt, ondanks lichte of geen belasting. Het systeem kan vertraging ervaren of niet meer reageren. Het logboek voor systeemgebeurtenissen bevat daarnaast talrijke gebeurtenissen met gebeurtenis ID 129, die staan voor het opnieuw instellen van de schijfcontroller.

Terwijl het apparaat opnieuw kunnen worden veroorzaakt door een wisselend aantal factoren, zijn we op de hoogte van problemen met sommige Advanced Host Controller modellen Interface PCI-Express (AHCI PCIe) dat ervoor zorgt dat deze problemen in Windows 10 als uitgevoerd met de beschikbare StorAHCI.sys-stuurprogramma. Door een firmwarebug voltooid de Solid-state drive (SSD) niet goed input/output als bericht gesignaleerd onderbreken (MSI)-modus is ingeschakeld. Als gevolg hiervan de opslagstack Windows probeert het apparaat te herstellen na een wachttijd van niet-reagerende leest of schrijft voor een bepaalde tijdsperiode.

Oplossing

MSI-modus kan worden uitgeschakeld voor specifieke apparaten via het register:

 1. Identificeren als u het postvak in AHCI-stuurprogramma (StorAHCI.sys):

  1. Open een opdrachtprompt met beheerdersbevoegdheden. Vervolgens typt u de volgende opdracht in het opdrachtpromptvenster en druk op Enter: devmgmt.msc
  2. Klik met de rechtermuisknop op het knooppunt AHCI controller onder IDE ATA/ATAPI-Controllers en selecteer Eigenschappen. Dit knooppunt wordt meestal genoemd “Standaard SATA AHCI Controller”.
  3. Ga naar het tabblad stuurprogramma en klikt u op Details stuurprogramma.
  4. Als ‘StorAHCI.sys’ in de lijst wordt weergegeven, wordt het beschikbare stuurprogramma uitgevoerd.

 2. MSI uitschakelen voor de controller in het register:
  1. Ga naar het tabblad Details en selecteer pad naar de instantie in de vervolgkeuzelijst van de eigenschap in het dezelfde eigenschappenvenster geopend in stap 1,2. Noteer dit pad.
  2. Open de Register-editor door regedit te typen in het geopende opdrachtpromptvenster.
  3. Ga naar: < AHCI Controller > HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Enum\PCI\ \Device Parameters\Interrupt Management\MessageSignaledInterruptProperties, waarbij < AHCI Controller > verwijst naar het apparaat exemplaar pad dat u hebt genoteerd in stap 2.1.
  4. Wijzig de waarde van de sleutel MSISupported van “1” naar “0”.
  5. Als u niet welke domeincontroller het opstartapparaat is gekoppeld weet, stappen 2.1 tot en met 2.4 voor alle AHCI domeincontrollers vinden onder 1.2.

 3. Start de computer opnieuw op.